[ strona główna ] : Dziś jest:

Różności : znalezione

Woda wodzie nierówna
Woda mineralna, źródlana czy stołowa... wydaje się, że wszystkie są takie same. A jednak nie! Zobacz czym różnią się poszczególne rodzaje wód

Naturalna woda mineralna
to woda, której zawartość wszystkich składników mineralnych wynosi co najmniej 1000 mg/l, bądź taka woda, której zawartość co najmniej jednego składnika mineralnego np. magnezu, ma fizjologiczne znaczenie dla organizmu człowieka - spożycie takiej wody w istotnym stopniu uzupełnia niedobór danego składnika w organizmie. Do wód mineralnych zalicza się także wody o niskiej zawartości sodu (poniżej 20mg/l), pod warunkiem, że ogólna zawartość minerałów nie jest niższa niż 500 mg/l. Naturalna woda mineralna musi mieć stały skład chemiczny i posiadać właściwości odżywczo – zdrowotne, wynikające z zawartych w niej składników mineralnych ważnych dla organizmu człowieka.
Przykłady wód mineralnych: Nałęczowianka, Muszynianka, Artic

Naturalna woda źródlana
to woda, której zawartość wszystkich składników mineralnych wynosi poniżej 1000 mg/l. Są to wody najczęściej niskozmineralizowane (poniżej 500mg/l), niskosodowe – skład wody Dobrawa. Ze względu na niską zawartość składników mineralnych są doskonałym rozpuszczalnikiem stałych składników pożywienia, dlatego warto ją włączyć do codziennej diety. Ta woda jest niezwykle ceniona szczególnie w regionach, gdzie woda wodociągowa nie jest dobrej jakości. Woda źródlana jest bowiem niezastąpiona do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt – po przegotowaniu oczywiście, zaparzania herbaty, przygotowywania napojów oraz pokarmów zarówno w domu jak i w przemyśle spożywczym. Szczególnie polecana dzieciom i kobietom w ciąży.
Przykłady wód źródlanych: Żywiec zdrój, Dobrawa, Wielkopolanka, Staropolanka

Woda stołowa
to woda, do której zostały dodane składniki mineralne, lub która została zmieszana z wodą o wysokim stopniu mineralizacji

Wody lecznicze
są to nieuzdatniane wody podziemne, pierwotnie czyste, pochodzące z jednego złoża, których skład chemiczny i właściwości fizyczne zapewniają określone działanie lecznicze, potwierdzone badaniami farmakodynamicznymi i klinicznymi. Zaleca się je szczególnie chorym na kamicę nerkową, niedokrwistość, osteoporozę, przy wysokim poziomie cholesterolu, przy cukrzycy i dolegliwościach żołądkowych. Mogą być spożywane wyłącznie po konsultacji z lekarzem i w zalecanych przez niego ilościach, ponieważ zawierają dużo minerałów, których nadmiar może zaszkodzić.

Źródło: http://www.dobrawa.com.pl/main.php?web=wodaawoda

projekt:Szablonownia